Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ιστοσελίδες που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών

Οι υπολογιστές και συγκεκριμένα το διαδίκτυο θεωρείται από πολλούς απαγορευτικό για τα παιδιά. Όμως εάν υπάρχει κατάλληλη καθοδήγηση και επίβλεψη, ένα παιδί μπορεί να απασχοληθεί δημιουργικά και να ψυχαγωγηθεί μέσω κατάλληλων ιστοσελίδων, εξάλλου η σωστή χρήση μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Πρώτα θα σας γνωρίσουμε μερικά site "ασφάλειας" 

Πολλές φορές έχουν υπάρξει θύματα διανομής παράνομου και ακατάλληλου περιεχομένου. Για το λόγο αυτό και με σκοπό την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων υπάρχει η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο με τον τίτλο SafeLine.
Στη SafeLine μπορείτε να απευθυνθείτε όταν συναντήσετε στο Διαδίκτυο εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο. 

Για να κάνετε καταγγελία για παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο, μπορείτε να την πραγματοποιήσετε με τις εξής μεθόδους:

Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής καταγγελίας της ιστοσελίδας
Στέλνοντας e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση report@safeline.gr
Καλώντας τον αριθμό 2811 391615 από τις 9:00 ως τις 16:00 (εργάσιμες μέρες)
Στέλνοντας SMS, γράφοντας"safeline", αφήνοντας κενό, το μήνυμά σας και αποστολή στο 54260

Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιούργησαν πρόσφατα το ενημερωτικό site www.cyberkid.gr με σκοπό να βοηθήσουν τους ενήλικες να προστατέψουν τους προστατεύσουν από τους κινδύνους του internet. Αλλά και τους νεαρούς χρήστες να μάθουν περισσότερα για την αντιμετώπιση τυχών κινδύνων. Στην ιστοσελίδα του cyberkid.gr μπορούν οι γονείς να βρουν τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά ακόμα και τρόπους πρόληψης για την ασφάλεια των νεαρών χρηστών. Η αποκοπή των νέων από το διαδίκτυο και η απαγόρευση πρόσβασης φυσικά δεν αποτελεί επιλογή λύσης για τους γονείς.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα προτείνεται και στους μικρούς φίλους του internet που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα μέσω παιχνιδιών, γρίφων και άλλων διασκεδαστικών τρόπων ενημέρωσης.
Πάμε να δούμε τώρα κάποιες ιστοσελίδες που προσφέρουν πληροφορίες και γνώσεις με έξυπνο τρόπο και με συνδυασμό εικόνας και ήχου που ελκύει τα παιδιά. Ταυτόχρονα πολλές είναι και οι συμβουλές τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν νέοι γονείς για να απασχολήσουν τα παιδιά τους.

Μέσα από δραστηριότητες, βασισμένες στην ύλη του σχολείου τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της μάθησης και της γνώσης, παίζοντας. Όλες οι δραστηριότητες είναι εμπλουτισμένες με κίνηση, ήχους, χαρούμενα χρώματα και έξυπνους διάλογους που εντυπωσιάζουν τα παιδιά.

Πρόκειται για τη διαδικτυακή μορφή της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Είναι μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν, μοιράζονται και αξιολογούν ψηφιακό περιεχόμενο. Ψηφιακά έργα θα αναπτύσσονται μέσα από διαγωνισμούς, καμπάνιες και συνεργασίες με σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς σε εθνικό, τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

www.coloringpages24.com και εδώ μεταφρασμένο στα Ελληνικά
Ιστοσελίδα με κεντρικό θέμα τη ζωγραφική για τα παιδιά. Προσφέρονται έτοιμα σχέδια από διάφορες κατηγορίες (ζώα, επαγγέλματα, διασημότητες, αντικείμενα κ.α.) για να τα χρωματίσουν καθώς και πληθώρα παιχνιδιών μνήμης, παιχνιδιών διαφορών και παζλ.

Η ιστοσελίδα αυτή παρέχει δραστηριότητες, παιχνίδια, ζωγραφιές, ιστορίες και συμβουλές για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Σημαντικές είναι ενότητες που περιλαμβάνονται στο site όπως Περιβάλλον-Οικολογία, Γραμματική, Εκπαιδευτικό Υλικό και Διατροφή-Συνταγές.

Το origami είναι μια ασχολία που έγινε της μόδας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κατασκευές με απλό χαρτί όπως οι σαΐτες και τα καραβάκια που κατασκευάζαμε μικροί. Η διαφορά είναι πως η δραστηριότητα αυτή έχει εξελιχθεί και υπάρχουν πλέον πάνω από δέκα διαφορετικές κατηγορίες για να κατασκευαστούν τέτοια μικροαντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό εξασκείται η δημιουργικότητα και εφευρετικότητα του παιδιού.

Η ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για παιδιά. Το site αυτό είναι προτεινόμενο για το «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό On-line Περιεχόμενο για Παιδιά». Διαθέτει ευρύ εκπαιδευτικό περιεχόμενο το οποίο συνδέεται με τις αντίστοιχες ενότητες του Ι.Μ.Ε. To imeakia.gr ανανεώνεται συνεχώς με νέες εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά.

Επίσης προτεινόμενο για «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό On-line Περιεχόμενο για Παιδιά» είναι το site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Η ιστοσελίδα αυτή είναι πολύ καλά οργανωμένη με πεδία τόσο για μεγάλους και εκπαιδευτικούς όσο και για παιδιά. Μπορούν οι μικροί μας φίλοι να βρουν το βιβλίο που ψάχνουν αλλά και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς συγγραφής.

Μια ενδιαφέρουσα πύλη για παιδιά και γονείς με αρκετές δραστηριότητες, παιχνίδια, ζωγραφική, συνεντεύξεις, άρθρα και άλλα πολλά. Επίσης διαθέτει "πιστοποίηση ασφάλειας περιεχομένου"

Οδηγός δραστηριοτήτων και παιχνίδια ανάγνωσης και αριθμητικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τους γονείς τους.

Πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις για δημιουργικά παιχνίδια στο Internet με τα μικρά σας. Απευθύνεται σε νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας και είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα.

Ένα παράθυρο με θέα τον πλανήτη Γη, ανοίγεται στα παιδιά μέσα από τις ιστοσελίδες του National Geographic -kids.

Εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό site για παιδιά με on-line παιχνίδια και ενδιαφέροντα άρθρα για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν περισσότερα για την Ελλάδα και τις ομορφιές της, τις ρίζες ελληνικών λέξεων κα.

Θέματα που μπορείτε να εκτυπώσετε δωρεάν και να δώσετε στο παιδί σας να τα χρωματίσει.

Τα μυστικά του ουρανού και του διαστήματος, σε ένα πολυβραβευμένο δικτυακό τόπο για νεαρούς αστρονόμους.

Προσοχή: Σε κάποια από τα παραπάνω site's υπάρχουν διαφημίσεις (banners) γι' αυτό είναι απαραίτητη η επίβλεψη των παιδιών.

Καλό σερφάρισμα!!!

Πηγή: agnantiroumelis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: